Bij kortere werkweek helft oudere medewerkers langer doorwerken

Uit cijfers van de NEA in 2019 bleek dat medewerkers van 45-65 jaar gemiddeld willen blijven werken tot een leeftijd van 64,5 jaar. De helft van de medewerkers in deze groep wil zelfs langer doorwerken als dat kan met minder dagen of uren per week. Medewerkers gingen in 2019 gemiddeld met pensioen wanneer ze 65,1 jaar waren en 77% gaf aan dat ze eventueel langer willen doorwerken dan die leeftijd wanneer het mogelijk is om minder uren of minder dagen per week te werken. Deze mogelijkheid is de meest genoemde reden waardoor zij langer door zouden willen werken.

Deze mogelijkheid wordt vooral aangegeven door hoogopgeleiden. Ook medewerkers in de ICT of die werken bij een financiƫle instelling geven deze mogelijkheid aan. Andere mogelijkheden waardoor langer doorgewerkt zou willen worden is wanneer stoppen minder financieel aantrekkelijk zou zijn. Een andere reden is wanneer de werkzaamheden minder zwaar zouden worden.

21 procent van de medewerkers met leeftijd 45-65 wordt in lichte mate belemmerd bij de uitvoering van de werkzaamheden. Bij 5 procent is dit zelfs in sterke mate. Beide groepen willen echter wel tot dezelfde leeftijd doorwerken als de medewerkers die geen arbeidsbelemmering ervaren. Daarnaast wordt aangegeven dat bij betere gezondheid of lichtere werkzaamheden, ze langer door willen werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *