Loonstroken florissanter in 2021 maar onzeker voor hoe lang

Door de belastingveranderingen zien loonstrookjes er iets florissanter uit volgend jaar. Dit is goed nieuws, maar minister Koolmees (SZW) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiƫn) waarschuwen dat het nog onduidelijk is hoelang hiervan genoten kan worden. Medewerkers zien namelijk alleen een loonstrook in januari 2021 wanneer zij hun baan behouden. Werknemers die werkloos zijn geraakt door de coronacrisis, zullen zich niet goed kunnen herkennen in de verwachtingen.

Bij werknemers die wel een baan hebben, gaan degenen met een modaal inkomen er het meeste op vooruit. Tevens houden medewerkers die het minimumloon verdienen, netto bijna 2% meer over. Het voordeel neemt af naarmate het salaris hoger wordt. Deze afname is tot circa 1% bij drie keer modaal inkomen. Dit voordeel is het gevolg van een verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting en de verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf. Hiervan profiteren vooral lage en middeninkomens. Daarnaast gaan de uitkeringsgerechtigden erop vooruit, en daarbij ook gepensioneerden met alleen de AOW of een klein aanvullend pensioen.

De stijging van de lonen zal komend jaar helaas beperkt zijn naar verwachting. Echter wordt daar toch een plusje voorzien. Deze zal niet zo groot zijn als in dit jaar. De gemiddelde loonstijging kwam dit jaar uit op 2,9%.

Bron: Rijksoverheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *