Economisch beeld in november minder negatief

Het CBS meldt dat het conjunctuurbeeld minder negatief is in november. De economie ligt echter nog wel in een laagconjunctuur. Daarbij daalde het vertrouwen van consumenten en producenten tot onder het langjarige gemiddelde. Consumenten hebben 4,8% minder uitgegeven dan in 2019. Er werd vooral minder uitgegeven aan horeca, cultuur en recreatie, communicatie en vervoer. Er werd daarnaast juist weer meer besteed aan voedingsmiddelen, elektrische apparaten en woninginrichting. Tevens werd er minder geïnvesteerd in vaste activa. In computers werd er echter wel meer geïnvesteerd.

Om in te springen op deze conjuncturele wisselingen dienen personeelsbestanden makkelijk op- en af geschaald te worden. In dit geval wordt er vaak gekozen om medewerkers met een flexibel arbeidscontract aan te nemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een payroll constructie. Er wordt dan ook onder meer zorgt gedragen voor salarisuitbetaling en opmaak van contracten.

Daarnaast is er 3,0% minder uitgevoerd aan goederen en diensten dan in 2019. Vooral de uitvoer van aardolieproducten en diensten waren fors lager. Ook is de gemiddelde dagproductie van de industrie van Nederland lager dan in 2019, met wel 6,8%. Wat wel positief is, is dat het aantal faillissementen is gedaald. Er zijn in oktober 2020 minder bedrijven failliet verklaard dan in september. Het aantal faillissementen blijft sowieso laag. Tevens waren de koopwoningen 8,6% duurder dan in 2019. Dit is de grootste prijsstijging sinds januari 2019.

Het aantal gewerkte uren lag hoger in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal, met wel 4,7%. In totaal is er bijna 3,4 miljard uur gewerkt. Het aantal vacatures is ook weer gestegen. Wel is de werkloosheid weer gestegen met 70.000 medewerkers vergeleken met het tweede kwartaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *